FRISS HÍREK

Hullanak a Rábák és az Ikarusok, ezeket a buszokat váltották az új Credok
megjelent: 2018.07.04.

 

Ahogy arról a gyoribuszok.hu korábban már itt és itt beszámolt, a Kavtex-Kühne Csoport, a Credo autóbuszok gyártója újabb száz darab járművet adhatott át a regionális közlekedési központoknak idén tavasszal. A nagy volumenű beszerzésből az ÉNYKK ezúttal is kivette a részét; összesen 35 darab új autóbusz érkezett a régióba. Győr-Moson-Sopron megye 5 darab Credo Inovellel, és 1 darab Credo Econellel gazdagodott.

Az új Credoknak köszönhetően ismét lehetősége nyílt az ÉNYKK-nak, hogy frissítse helyközi és távolsági állományát, régebbi buszaitól megváljon, selejtezze azokat, valamint az állomány egyes járműveit - ésszerűségi szempontok alapján - áthelyezze más üzemegységekhez.

Mint ismeretes, három hónappal ezelőtt
kigyulladt, majd teljesen kiégett a KCM-443 forgalmi rendszámú Nabi Győrben, mely a győri helyi állományt erősítette. Az idén 15 éves jármű további sorsa már a helyszínen megpecsételődött, azonban pár héttel a szerencsétlenség után visszatért Győrbe egy régebbi helyi illetőségű busz, az IFF-311 forgalmi rendszámú Ikarus EAG E94-es, mely Tapolcán szolgált az elmúlt bő egy évben. Az ÉNYKK 2018. március 31-ig látta el Tapolcán a helyi járati személyszállítással kapcsolatos feladatokat, így az ott felszabadult IFF-311 éppen "kapóra jött", így áprilistól már újra a kisalföldi megyeszékhelyen rója a köröket.

A selejtezések és áthelyezések időtartama ezúttal is jócskán elhúzódott, hiszen az új PPH-s Credok már április eleje óta közlekednek. A teljes selejtlista csak a napokban lett végleges. Volt olyan autóbusz, melyet már hetekkel ezelőtt kivontak a forgalomból, de olyan is, amely még júniusban is forgalomban volt és közlekedett.

A fentiek alapján áthelyezésre kerültek az alábbi autóbuszok.

 

HSW-654 (Ikarus 260) - Sopron, helyközi üzemegység > Mosonmagyaróvár, helyközi üzemegység
HPD-153 (Ikarus EAG E95) -
Kapuvár, helyközi üzemegység > Mosonmagyaróvár, helyközi üzemegység

KCM-498 (Credo EC 11) - Csorna, helyközi üzemegység > Mosonmagyaróvár, helyközi üzemegység
GKZ-103 (Ikarus 260) - Sopron, helyközi üzemegység > Csorna, helyközi üzemegység


IFF-311 (Ikarus EAG E94) - Tapolca >
Győr, helyi üzemegység

 

A selejtezésre került autóbuszok a következők.

EVL-621 (Ikarus 415 - Mosonmagyaróvár, helyközi üzemegység)
EVL-622 (Ikarus 415 - Mosonmagyaróvár, helyközi üzemegység)
JXW-451 (Ikarus EAG 395 - Mosonmagyaróvár, helyközi üzemegység)

KCM-497 (Ikarus EAG 395 - Mosonmagyaróvár, helyközi üzemegység)

GFX-677 (Rába Contact 092) - Csorna, helyközi üzemegység

GFX-658 (Rába Contact 092) - Győr, helyközi üzemegység

 

KCM-443 (Nabi Excel) - Győr, helyi üzemegység
 

A fentiek alapján érdekességként megemlíthető, hogy a Rába Contactok továbbra is megállíthatatlanul fogynak a térségben, emellett kiemelendő, hogy helyközi kivitelű Ikarus 415-ös típusból egyetlen darab maradt állományban Győr-Moson-Sopron megyében.


A változások alapján az állományi listák és a
képgalériák aktualizálásra kerültek.

-