FRISS HÍREK

Buszbeszerzés: új csuklós buszok állnak forgalomba megyénkben
megjelent: 2021.05.18.

A Volánbusz Zrt., valamint flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. még tavaly decemberben kötött megállapodást a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel új, háromajtós, elővárosi kivitelű csuklós autóbuszok beszerzéséről. Ennek értelmében összesen 204 darab új MAN Lion's City GL A23 típusú jármű állhat forgalomba az állami busztársaság kötelékében.

A tervek szerint az új csuklós buszok jelentős hányada, összesen 20 darab a Volánbusz Győr-Moson-Sopron megyei területére kerül, mely meghatározó mérföldkőnek számít a régió közösségi közlekedésének történetében. Új helyközi csuklós buszok közel 20 éve nem érkeztek az egykori Kisalföld Volán területére.

A darabonként mintegy nettó 102 millió forintba kerülő új, sárga fényezésű MAN buszok 17,9 méter hosszúak, Euro 6D-s, 360 lóerős dízelmotorral, és 6+1 fokozatú ZF EcoLife automata sebességváltóval szereltek. Az új csuklósok háromajtós kialakításúak, 2-2-2-0 ajtóképletűek, valamint teljes hosszában alacsonypadlósak. Utasterükben összesen 50 utasnak biztosított az ülőhely, míg további 55 utas tud állva utazni. Kerekesszékkel és babakocsival a második ajtóval szembeni peronrészt lehet igénybe venni, ahol lehajtható ülések is találhatók. Az új buszok mindegyike hűtő-fűtő klímaberendezéssel, automata tűzoltórendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, utasszámláló berendezéssel és utastájékoztató rendszerrel ellátva érkezik. A járművezetők munkáját többek között kiforgatható, felhajtható kartámaszos, fűthető deréktámaszos vezetőülés, állítható és fűthető visszapillantó tükrök, front- és tolatókamera, valamint automata megállófék segíti.

Az "SRD" rendszámmezőt viselő új csuklós buszok átadása rövidesen megkezdődik, a megyei utazóközönség hamarosan már a korszerű csuklósokkal utazhat a helyközi viszonylatokon.

A fenti változások alapján az állományi lista hamarosan aktualizálásra kerül. selejtezésre és áthelyezésre kerülő buszokról egy későbbi cikkben számolunk be.

-