FRISS HÍREK

Mérföldkő: megérkeztek az új elektromos győri buszok
megjelent: 2023.06.15.

A Volánbusz Zrt. a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén írta alá azt a szerződést a BYD Europe B.V. vállalattal, mely szerint a kínai székhelyű buszgyártó 48 darab BYD K9UD típusú elektromos autóbuszt szállíthat le az állami busztársaság részére. A közel félszáz új járműből 13 darab a Volánbusz győri helyi üzeméhez kerül, mely meghatározó mérföldkőnek számít a megyeszékhely közösségi közlekedésének történetében.

A BYD komáromi gyáregységében készült, darabonként mintegy 142,5 millió forintba kerülő BYD-k 12,2 méter hosszúak, 2,5 méter szélesek és 3,3 méter magasak. Ezek a nulla emissziós buszok hozzávetőlegesen 300 kilométert képesek megtenni a gyártó saját fejlesztésű, 343 kWh összkapacitású akkupakkjának egyszeri feltöltésével. A hajtásról két, egyenként 150 kW-os kerékagymotor gondoskodik. Az új elektromosok háromajtós kialakításúak, 2-2-2 ajtóképletűek, valamint teljes hosszában alacsonypadlósak. Utasterükben összesen 35 utasnak biztosított az ülőhely, míg további 41 utas tud állva utazni. Kerekesszékkel és babakocsival a második ajtóval szembeni peronrészt lehet igénybe venni, ahol lehajtható ülések is találhatók. Az új buszok mindegyike klímaberendezéssel, energiatakarékos LED-es fényforrásokkal, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, USB töltőpontokkal, valamint utastájékoztató rendszerrel szerelve érkezik városunkba.

Az "AA KZ" rendszámmezőt viselő új környezetkímélő buszok június második felétől állnak a győri utazóközönség szolgálatába.

Mint ismeretes, a győri helyi autóbuszpark 2019-ben, illetve 2020-ban fiatalodott utoljára újszerű szóló, illetve új beszerzésű csuklós Mercedes autóbuszokkal. A győri közösségi közlekedés fontos állomásához érkezett az elektromos buszok érkezésével, hiszen újra csökken a helyi autóbusz-állomány átlagéletkora, s ezzel párhuzamosan tovább javul a szolgáltatás színvonala a városban.

A fenti változások alapján az állományi lista aktualizálásra került.

-