FRISS HÍREK

Új műszaki mentővel gazdagodott a győri üzemegység
megjelent: 2019.05.10.

 

2018 nyarán jelent meg az a járműbeszerzési felhívás, miszerint az ÉNYKK egy darab új, háromtengelyes, középnehéz nehézgépjármű- és autóbuszmentő tehergépkocsit vásárolna győri, buda utcai telephelyére. A tender eredményesen zárult, melynek köszönhetően a Global Towing Systems Gyártó és Kereskedelmi Kft. egy Iveco alvázra épített műszaki mentőt szállíthatott le az ÉNYKK-nak. Az új buszmentő 2018-as gyártmány, a felépítmény teljes egésze hazánkban, Komlón készült. 2019. február 5-én érkezett meg Győrbe, első éles bevetésére február 7-én került sor. Forgalmi rendszáma NGZ-580.


Helló Győr, avagy a megérkezés pillanata.

Az új buszmentő egy Iveco Magirus-GTS gyártmányú, MTGB3-GTS MD30 típusú jármű, melyet egy hat hengeres, 12 883 cm3-es, 203 kW teljesítményű, Euro VI-os dízelmotor hajt. 12 fokozatú mechanikus kapcsolású sebességváltóval, valamint kapcsolható kipörgésgátlóval (ASR) és blokkolásgátlóval (ABS) szerelték. Kerékképlete 6x4, hátul két darab hajtott tengellyel. Rozsdamentes acélból készült kocsiszekrénye dobozokra van felosztva, melyek fröccsenő víz és por ellen védettek, zárható rolós kivitelűek. Az első tengely kormányozhatósága érdekében a vezetőfülke mögött 3 tonna ellensúly került beépítésre. Fékezett műszaki hibás járművet 40 tonnáig, míg fékezetlent 20 tonnáig vontathat. A vontatmányra akasztható hátsó lámpasor a mentőgépjárműről vezeték nélkül vezérelhető. A kerékemelő gém teherbírása alaphelyzetben 30 tonna, 5000 mm-nél 23 tonna. Csörlője 10 tonna teherbírású.

 

A fentieken túl egy vonórúd, egy kerékemelő készlet, egy 230V-os inverter és egy inverteres hegesztő is a jármű tartozéka. Mindezek mellett különböző emelővillákkal, láncokkal, komplett szerszámkészlettel, kiegészítő akkumulátorokkal, valamint egy hidropneumatikus működtetésű, tripla teleszkópos 50 tonnás padlóemelővel is felszerelték. Jól láthatóságát négy darab kis méretű sárgán villogó LED, valamint egy darab nagy méretű, közel két méteres, szintén sárga fényű fényhíd biztosítja, mely a felépítmény tetején kapott helyet. A buszmentőn dolgozók munkáját egy LED monitoros tolatókamera, hat darab munkalámpa, valamint több oldallámpa segíti, míg komfortérzetükről a vezetőfülke légkondicionálója gondoskodik.

 

Az NGZ-580 első éles bevetése 2019. február 7-én.
 

A mintegy 90 millió forintos beruházásnak köszönhetően lehetősége nyílt az ÉNYKK-nak, hogy egyik idősebb műszaki mentőjét selejtezze, így az eddig Győrben szolgálatot teljesítő GNW-188 forgalmi rendszámú buszmentő a kapuvári üzemegységhez került át, míg az ottani AZC-523 forgalmi rendszámú, 33 éves műszaki mentő selejtezésre került.


A fenti változások alapján az állományi lista aktualizálásra került. További fotók az új győri buszmentőről a KÉPEK > BUSZMENTŐK > NGZ-580 galériában találhatók.

-