FRISS HÍREK

Búcsúznak az ország honvédségi Ikarus buszai
megjelent: 2021.04.27.

Szokatlan tehervonatok indultak útnak az ország több részéről az elmúlt hónapokban. A szerelvények a Magyar Honvédség selejtezésre került hetvenes, nyolcvanas évekből származó haditechnikai eszközeit továbbították. A tehergépkocsik, személygépjárművek, aggregátorok, autódaruk mellett autóbuszok is szép számmal kerültek fel a Tápiószecsőre induló vonatokra.

A 2016-ban indult Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik látványos beszerzése a Magyar Honvédség buszparkjának cseréjét, korszerűsítését eredményezte, melynek következményeként a honvédség járműállományának gerincét alkotó Ikarus típusú autóbuszok több évtizedes szolgálat után selejtezésre kerültek. A több tucatnyi elöregedett Ikarus a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis tápiószecsői tárintézetébe került további tárolásra.

A gyoribuszok.hu a téma egyediségéből és aktualitásából adódóan Tápiószecsőn forgatott egy kisfilmet, mely méltó emléket állít a honvédség kötelékében szolgált ikonikus, ipartörténeti szempontból is értékes járműveknek, melyek napjainkban tűnnek el végleg az utakról, valamint a honvédség járműállományából. Az alábbi képkockákat látva talán mindenki elő tud hívni egy-egy szép buszos emléket vagy katonatörténetet.

-