FRISS HÍREK

A modern utastájékoztatás: látványos szakaszhoz érkeztünk

megjelent: 2011.02.04.

Ahogy az ismeretes, modern forgalomirányító és utastájékoztató rendszert vezet be Győrben és Sopronban a Kisalföld Volán Zrt.

A befejezési határidő 2011 tavasz, pontosabban március környéke.

Ahogy már Sopronban, Győrben is elkezdődtek a munkálatok látványos szakasza.

Sokan érdeklődtek és kérdeztek afelől, hogy készítik-e már az új rendszert, szerelik-e már az információs táblákat és az új műszereket a buszokba, egyáltalán történik-e valami a háttérben. Igen. Ezek a munkák már a tavalyi évben elkezdődtek: Megtörténtek a különböző kábelek végigvezetése a buszokon, amelyekre majd a kijelzők és a fedélzeti számítógép lesz kötve. Beszerelésre kerültek a "pánikgombok" (kis piros gomb), egy kártya-olvasó panel és a GPS vevő.

A járművekbe GPS-es fedélzeti számítógép is kerül. Ezeket a héten kezdték beszerelni, és ezzel megkezdődött a munkálatok látványos folyamata. A héten már a HFZ-100-ban megtalálható ez a berendezés. De most folynak a munkák például GFA-940-nél. KDA-245-ben nem voltak kijelzők. Ezeket a teljes vezérlő pulttal együtt kiszedték, ugyanis ezen a buszon tesztelték a rendszert. A munkákkal tehát nagy mértékben haladnak előre.

A buszokon már a munkálatok első szakaszában látni lehetett fehér hangszórónak tűnő "technikát" a buszok első ajtaja felett. Annyi biztos, hogy hangos utastájékoztatás az autóbuszokon kívül is lesz, tehát valószínűleg erre a célra lesznek felhasználva.

A járművekbe olyan eszközöket is szerelnek, amelyek kijelzik és bemondják a következő megállót, illetve az átszállási lehetőségeket. Ezek beszerelése is elkezdődik a közeljövőben. Az új műszerekre már nem kell sokat várni, előreláthatólag márciusig végeznek a munkálatokkal.

A "totemoszlopok" elhelyezése is szerepel a tervben: ezek felállítása valószínűleg az utolsó szakaszba lesz teljesítve, majd miután minden elkészült - a tervek szerint - már március 15-e után tesztelhetik, majd áprilistól elkezdhetik használni a legújabb utastájékozató rendszert.

-