FRISS HÍREK

Megszűnik az ÉNYKK, indul az országos Volánbusz

megjelent: 2019.09.30.

2019. szeptember 30-án 23 óra 59 perckor megszűnik az ország hat darab regionális közlekedési központja, köztük az ÉNYKK is. Szerepüket 2019. október 1-jétől a Volánbusz veszi át, azaz a hat regionális közlekedési központ jogutódlás útján beolvad a Volánbusz Zrt-be. A volánosok tehát az ország minden pontján egy vállalat, a Volánbusz Zrt. munkavállalóivá válnak október elsejétől, így csaknem 19 ezer fővel a harmadik legtöbb munkavállalóját foglalkoztató állami társaság jön létre, vagyona megközelíti a 190 milliárd forintot. A 24 darab, többségében megyehatárokat követő Volán-társaságot 2012-ben kezdték el átszervezni, hogy költséghatékonyabb legyen a működés. A művelet 2015-ben fejeződött be, akkor alakult meg a 7, nagyrészt régióhatárokat követő közlekedési központ.

Az előkészítő munka már hónapok óta zajlott, a különféle szakmai csoportokban a közlekedési központok és a Volánbusz delegáltjai folyamatosan azon dolgoztak, hogy az integráció minél gördülékenyebb legyen. Az országot területi alapon három nagy régióra osztják fel: nyugatira, keletire és középsőre. A nyugati régió központja Szombathelyen, a keleti központja Szolnokon, a középső központja pedig Budapesten kap helyet.


Az új, országos Volánbusz szervezeti ábrája.

A Forgalmi és Kereskedelmi Igazgatóság mind létszámában, mind a telephelyek, autóbusz-állomások számát tekintve a legnagyobb szervezeti egység lesz az összeolvadást követően; 13 ezernél is több munkavállalót foglalkoztat majd 25 forgalmi üzemben. Országosan összesen 70-75 telephely fog működni, melyek szervezése és irányítása az üzemek feladata lesz. Egy üzemhez 3-4 telephely is tartozhat, amik nem feltétlen lesznek összefüggésben a megyehatárokkal.

Az integráció után az 1 millió forintot elérő vagy meghaladó becsült értékű igényekhez kapcsolódó beszerzési- vagy közbeszerzési eljárást (busz, alkatrész, üzemanyag, szolgáltatás) továbbra is az Univerzál Beszerző Kft. bonyolítja majd le, de az eljárások eredményeként a Volánbusz már a saját nevében fog szerződést kötni.

A Volánbusz az integrációt követően mihamarabb az egységes megjelenés biztosítására törekszik, ami azt jelenti, hogy például az autóbuszokon az idő előrehaladtával megjelenik az új flottaszín, mindemellett többek között a formaruha is egységes lesz, utóbbi azonban csak azután, ha a jogelőd társaságoknál már kiosztott ruházat kihordási ideje letelt.

Az összeolvadás után az informatika és a kommunikáció területén is az egységesítés és a fejlesztés a cél. Egységes vállalatirányítási- és szakrendszer, egységes levelező- és jogosultságkezelő rendszer, valamint többek között egységes dokumentum menedzsment rendszer is kialakítására kerül. Mind az országos, mind a megyei buszközlekedéssel kapcsolatos hírek, menetrendek, tájékoztatók ezentúl a www.volanbusz.hu honlapon érhetők el. A Volánbuszt a facebook oldala mellett már Instagramon is követheti bárki, de a hatékony kommunikáció érdekében a YouTube-on és Twitteren is meg fog jelenni a közeljövőben.

Az ÉNYKK megszűnése a gyoribuszok.hu esetében nem jelent különösebb változást, a honlap 2019. október 1-től változatlan formában működik tovább és ugyanúgy Győr, valamint Győr-Moson-Sopron megye tömegközlekedéséről, autóbuszairól, a Volánbusz Zrt. Győr-Moson-Sopron megyei tevékenységéről fog szólni. A honlapon található feliratok, grafikák, szövegek, tartalmak korrigálása folyamatban van.

-