FRISS HÍREK

Visszatekintés az óévre, avagy ez történt 2019-ben
megjelent: 2019.12.30.

Az idei év a Veszprémben felszabaduló csuklós Ikarusok Győrbe történő áthelyezésével kezdődött. A hat darab helyi, valamint a két darab helyközi kivitelű csuklós busz átcsoportosítását nagy érdeklődés övezte a buszbarátok, az utazóközönség és a sajtó részéről egyaránt.

Februárban bemutatásra kerültek Győr-Moson-Sopron megye autóbuszmentői az oldalon, melyek kapcsán rengeteg fotó és állományi adat látott napvilágot. Ugyanekkor érkezett meg a győri üzemegység teljesen új műszaki mentője, melyről teljes részletességgel és fotókkal számolt be a gyoribuszok.hu.

Márciusban ünnepeltük a gyoribuszok.hu fennállásának 11. évfordulóját, valamint ugyanebben az időszakban köszönthettük facebook oldalunk 3600. kedvelőjét.

Idén tavasszal sem maradtunk hazai buszkiállítás nélkül, májusban immáron ötödször látogatott el a gyoribuszok.hu a zsámbéki BUSEXPO-ra, ahonnan szokás szerint tartalmas fotógalériával jelentkezett.

2019. május 18-án került megrendezésre a 6. Ikarus Találkozó Németországban, melynek 2019-ben Cottbus városa adott otthont. Az esemény a tapolcai Nemzetközi Ikarus Találkozó társrendezvénye, melyet páratlan években a németeknél, páros években Tapolcán rendeznek meg. A gyoribuszok.hu idén először testközelből tudósított a tömegeket megmozgató rendezvényről.

2019. június 1. napjával egy nagy fejezet zárult le, s ezzel együtt indult egy új az Audi szerződéses járatainak történetében. A négykarikás vállalat – az ÉNYKK helyett – a Blagussal írta alá a szerződést a motorgyáras szerződéses járatok közlekedtetésére, azaz az idei év nyarától a vállalat minden részlegéhez a Blaguss Agora autóbuszai hordják már a dolgozókat. A téma további folytatásaként az Audi szerződéses járatok jelenlegi helyzetképe egy november eleji cikkben teljes egészében összefoglalásra került.

A balesetek és a szerencsétlenségek idén sem kerülték el megyénket. Június első napjaiban árokba hajtott és oldalára borult az ÉNYKK egyik helyközi autóbusza a 84-ös főúton, Pereszteg magasságában. A negatív hullám folytatásaként a fenti eset után egy héttel kigyulladt és teljesen kiégett az ÉNYKK egyik helyközi autóbusza Győrben, az Árkád bevásárlóközpont közelében. A témákkal foglalkozó cikkek és posztok, valamint a kapcsolódó helyszíni fotóriportok sokakat érdekeltek, így júniusban rekord mennyiségű látogató böngészett a gyoribuszok.hu oldalain.

Ősszel ismét megrendezésre kerültek az Európai Mobilitási Hét győri programjai. Közlekedett a győri Ikarus 55-ös faros nosztalgiabusz, meglátogathattuk az ÉNYKK ipar utcai telephelyét, utazhattunk éjszakai járaton, indulhattunk buszos fotópályázaton, kipróbálhattuk az autóbuszvezetői szimulátort, valamint vásárolhattunk buszos relikviákat is. A Mobilitási Hét alkalmából a 2017-ben selejtezett ikonikus jármű, az egykori GWX-081 nosztalgiajárműként újra közlekedett a megyeszékhely utcáin, melyet ismét hatalmas érdeklődés övezett. A gyoribuszok.hu a fenti eseményekről képriporttal és egy videós összefoglalóval is tudósított.

Az őszi időszak legjelentősebb eseményeként könyvelhető, hogy 2019. szeptember 30-án megszűnt az ország hat darab regionális közlekedési központja, köztük az ÉNYKK is. Szerepüket 2019. október 1-jétől a Volánbusz vette át, azaz a hat regionális közlekedési központ jogutódlás útján beolvadt a Volánbusz Zrt-be. Az országos Volánbusz indulását követően azonnal elkezdődtek a látványosabb átalakítási folyamatok, azaz megkezdődött az egységes flottaszín és arculat kialakítása, valamint számottevő beszerzési, áthelyezési és selejtezési hullámok indultak el, melyek napjainkban is zajlanak, ezekről bővebben jövőre számolunk majd be.

Idén decemberben újra közlekedett Mikulás-busz Győrben, valamint szintén az év utolsó hónapjában robbant a hír, miszerint a kecskeméti szolgáltatóváltás nyomán az ott felszabaduló buszokból 17 darab újszerű Mercedes Conecto 2020. január 1-től a győri helyi üzemnél folytatja pályafutását.

A gyoribuszok.hu 2019-ben is elkísérte az ÉNYKK győri Ikarus 55-ös faros buszát a mosonmagyaróvári Veteránjármű Találkozóra, a veszprémi Veterán Motoros Találkozóra, a mátyásföldi Ikarus Napra, az ÉNYKK családi- és sportnapjára, valamint a kisebb környékbeli különjáratokra is.

Külön köszönet illeti azokat az aktív látogatókat, akik az idei évben is rendre megtöltötték érdekes tartalmakkal, felvételekkel a gyoribuszok.hu „Ti küldtétek” rovatát.

Nem utolsó sorban említésre méltó, hogy ebben az évben is több tucatszor frissítésre kerültek a helyi és helyközi buszok albumai, 2019-ben is több száz buszos fotóval frissült az oldal.

Ahogy a fentiekből is látszik, az idei esztendőt sem az eseménytelenek közé könyvelhetjük el. Idén több mint ötvenezer alkalommal töltöttétek be az oldalt, ezzel megdőlt a gyoribuszok.hu látogatottsági rekordja, azaz az oldal fennállásának történetében először sikerült elérni ilyen magas eredményt. Ehhez hasonlóan jövőre se felejtsétek látogatni, kedvenceitekhez adni, lájkolni, megosztani a 2020-ban 12 éves gyoribuszok.hu-t, ahol az elkövetkezendőkben is sok-sok fotó, videó, naprakész információ és érdekesség vár titeket a már megszokott minőségben!

-