FRISS HÍREK

Győri Ikarus 412-es az utókornak
megjelent: 2021.09.09.

Ahogy arról a gyoribuszok.hu korábban beszámolt, a nyár folyamán megyénkben is több idős, vagy gazdaságtalanul továbbüzemeltethető autóbusz került leállításra, selejtezésre, köztük az egyik győri Ikarus 412-es, az IDZ-512 is.

A Volánbusz azonban úgy határozott, hogy a 2020-ban indított értékmegőrző programjának keretein belül megőrzi az utókor számára az IDZ-512 forgalmi rendszámú Ikarus 412-es autóbuszát. Bár a modellből viszonylag kevés példány szolgált a Volán-társaságok kötelékében országszerte, a Volánbusz döntéshozói úgy gondolták, hogy mind a típusa, mind a vállalatnál betöltött szerepe miatt fontos a jármű megőrzése. A Károsi Zoltán formatervező tervei alapján készült, teljes hosszában alacsonypadlós típust 1995-ben mutatták be. A prototípus szintén a Kisalföld Volánnál szolgált, melyet 2018-ban selejtezett, majd értékesített az ÉNYKK.

Nem ez az első közelmúltban selejtezett győri autóbusz, amely megmenekül a lángvágótól; a kétszázezredikként legyártott 200-as sorozatú Ikarus, a CCP-293 tavaly, míg az Ikarus 417-es típus egyik ikonikus darabja, a HFZ-996 idén került a Volánbusz hatvani telephelyére.

-