FRISS HÍREK

Győrben debütál az első elektromos Credobus
megjelent: 2024.06.07.

Június 8-tól egy héten át, egészen június 14-ig közlekedik a Kravtex-Kühne Csoport első elektromos autóbusza, a Credobus Electronell 12 Győr városában.

A Mosonmagyaróváron és Győrben készült Credobus Electronell vadonatúj, 100%-ban elektromos meghajtású, magyar fejlesztésű és gyártású buszcsalád, 12 méteres szóló, illetve az év végétől 18 méteres, csuklós kivitelben is készül. A jármű akadálymentes, városi és elővárosi közlekedésre egyaránt alkalmas. A 2-2-2 ajtóképletű Electronell 12 az áttörést jelentő műszaki innovációknak köszönhetően a legkönnyebb fémvázas elektromos busznak számít. Szemben a piacon megszokott 13-13,8 tonnával, a járműújdonság saját tömege mindössze 11 tonna. A legalább 2 tonnás tömegelőny 25%-kal redukálja az akkumulátorok mennyiségét. A megcélzott 300 kilométeres hatótáv így 4 helyett 3 akkumulátorcsomaggal teljesíthető. Az alacsony belépésű kivitel miatt 3-ból 2 akkumulátor a padló alá került, ami alacsony súlypontot, ezáltal kiváló stabilitást biztosít, különösen kanyarodáskor. Az energiatárolásról a német Akasol harmadik generációs, folyadékhűtésű NMC akkumulátorai gondoskodnak. Az összesen 294 kWh kapacitású akkucsomag 150 kW teljesítménnyel, mintegy 2 óra alatt teljesen feltölthető.

A tesztbusz menetrendje a Volánbusz honlapján érhető el.

Az elektromos buszcsalád legelső tagjának hivatalos bemutatására június 7-én délután egy sajtótájékoztató keretein belül került sor a Dunakapu téren, ahol a Volánbusz vezetősége, valamint Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere is kipróbálta a megyénkben gyártott újdonságot. A rendezvényen készült friss fotók az ESEMÉNYEK galériában érhetők el.

-