FRISS HÍREK

Átadták a kibővített Credo autóbuszgyárat Mosonmagyaróváron. 160 éves a KÜHNE Zrt.
megjelent: 2016.06.10.

Mintegy ezer meghívott vendég jelenlétében ünnepelték pénteken Mosonmagyaróváron a 160 éves Kühnét, amely az ország legrégibb, eredeti profilját megtartó gépgyára. A rendezvényen a Credo autóbuszokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport kibővített gyártócsarnokát is átadták. Az új, 5 600 négyzetméteres csarnokrésszel 16 200 négyzetméteresre bővített üzem Magyarország legnagyobb és legmodernebb autóbuszgyára, ahol a buszok vázszerkezetei készülnek. A beruházás közel 600 millió forint saját forrásból valósult meg és jelentősen növeli a cégcsoport gyártókapacitását. A bővítés összhangban áll az elöregedett hazai autóbuszpark cseréjének igényével és a nemrég bejelentett kormányzati elképzeléssel, amely több ezer hazai gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre. A kibővített gyárban néhány éves felfutást követően akár 500 Credo autóbusz is készülhet majd évente, ami több száz új munkahelyet teremthet.

A 160 éves Kühne Magyarország legrégibb, eredeti profilját megtartó gépgyára, a mezőgazdasági gépgyártás hazai zászlóshajója. A gyár névadója, Kühne Ede a 20. század elejére az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb gépgyárává fejlesztette a mosonmagyaróvári üzemet, a Kühne pedig jól csengő branddé vált a mezőgazdaságban. A Kühne az elmúlt évszázadban a magyar mezőgépgyártás innovációs központjává vált, és az agrárágazat szinte minden szegmenségben megjelent termékeivel, sőt olyan hétköznapi használati tárgyakat is nagy sorozatban gyártott, mint a kerékpár. Számos patinás magyar gyárral ellentétben a Kühne a mai napig működik, sőt az elmúlt húsz év fejlesztéseinek és az autóbuszváz-gyártás beindításának köszönhetően figyelemre méltó növekedési pályát járt be. A hárompillérű termékportfólióban a mezőgazdasági munkagépek mellett az autóbuszvázak, valamint az építőipari gépek részegységeinek gyártása is jelentős szerepet kap. A tervek szerint a mezőgazdasági gépgyártásból származó árbevételét a Kühne 2020-ig megduplázza.

A most elkészült 5 600 négyzetméteres épületegység a 2008-ban felépült, 6 hajóból álló, eredetileg 10 600 négyzetméteres Credo autóbuszgyár kibővítése. A könnyűszerkezetű, daruzott gyártócsarnok 18 méter széles hajói közül a beruházás révén öt hosszúsága nőtt meg, a leghosszabb hajók így már közel 200 méteresek. Az átadott csarnokrészben új daraboló-, csőhajlító-, és hegesztő munkaállomásokat alakítanak ki, és a hatékonyság növelése érdekében átszervezik a gyártási rendszert is. Emellett napirenden van az épületen belül működő festő-fényező üzem bővítése, amelyre akkor kerülhet sor, ha jelentősen növekszik a gyártás volumene. A beruházást a cégcsoport a meglévő üzem folyamatos működése mellett hajtotta végre, ráadásul számos, az építkezéshez felhasznált fém terméket a Kühne „házon belül” gyártott le.

A mosonmagyaróvári autóbuszgyárban jelenleg a vázgyártás, valamint a festés-fényezés munkafolyamatai zajlanak (az összeszerelés Győrben történik), de a termelés felfutása a jövőben szükségessé teheti, hogy a buszok készre szerelésébe is bekapcsolódjon a Kühne az új gyártócsarnokkal.

A tavaly ősszel kezdődött beruházás összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium május 20-i bejelentésével, amely a hazai ipar fejlesztése kapcsán több ezer új, magyar gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre. A Credo buszok kiválóan illeszkednek ebbe a programba, hiszen az elmúlt közel húsz évben mintegy 1 200 darab ilyen busz állt forgalomba a regionális közlekedési központoknál és más közlekedési szolgáltatóknál.
A kibővített gyártócsarnok avatásán Dr. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány pénteki ülésén véglegesítette a buszgyártási stratégiát. Eszerint a következő három évben jelentős kapacitás- és munkaerőbővülés várható az ágazatban.

A cégcsoport 2016-ban kibővített mosonmagyaróvári autóbuszgyártó üzemének átadásával jelentős lépést tett növekedési céljai elérése felé. Az új, 5 600 négyzetméteres épületegységgel 16 200 négyzetméterre bővülő csarnokkal a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb autóbuszgyára jött létre. Ezzel a hazai tulajdonú gépipari cégcsoportnak lehetősége nyílik a gyártási volumen számottevő növelésére, amely a hazai és a nemzetközi piacokon is megerősíti pozícióit.

Az átadáson készített friss fotók már elérhetők az ESEMÉNYEK galériában, vagy az alábbi link alatt.

-