FRISS HÍREK

Négy darab autóbusz Győrnek

megjelent: 2016.01.06.
frissítve: 2016.01.07.

 

2016. január 4-én, az év első munkanapján közel két tucat helyi buszjárat maradt ki Győrben a hideg időjárás miatt. A buszok fagyással kapcsolatos műszaki problémák miatt nem tudtak elindulni a telepről annak ellenére sem, hogy a műszaki szolgálat megerősített létszámmal dolgozott a hétvégén azon, hogy a hétfői munkanapra minden autóbusz üzemképes legyen. Hétfőn este, illetve még kedden is akadozott a győri tömegközlekedés. Az utasok jelentős késésekről, folyamatos járatkimaradásokról panaszkodtak. Kedd reggelre tíz buszon fagyott el a levegőrendszer, valamint több jármű az első járat során hibásodott meg. Voltak olyan csuklós autóbuszok is, melyek a Révai utcai végállomáson éjszakáztak, mert elfagyott rajtuk a fék.

Az egyre durvuló győri tömegközlekedési helyzetre, valamint a buszok megbízhatatlanságára való tekintettel az ÉNYKK négy darab autóbuszt helyezett át Győrbe. A helyzet mielőbbi javítása érdekében a buszok Szombathelyről, Pápáról és Sopronból már kedden este megérkeztek a cég Ipar utcai telephelyére. A négy autóbuszból az egyik soproni 415-ös már szerdán visszatért Sopronba, így az EVL-429 mégsem lett készenléti jármű. A készenléti buszok egy része - műszaki átvizsgálást követően - már csütörtökön forgalomba állt a megyeszékhely helyi forgalmában. 

Az áthelyezett buszok rendszám és típus szerint:

EVL-429 (Ikarus 415) - Sopronból - visszakerült Sopronba
EVL-468 (Ikarus 415) - Sopronból

GXD-414 (Ikarus 263) - Szombathelyről
JDJ-622 (Ikarus 415) - Pápáról
 

Az áthelyezés nem csak azért érdekes, mert Győrben még nem közlekedett a helyi forgalomban - botváltós (!) - 263-as Ikarus, hanem azért is, mert 2013-ban vonták ki az utolsó 415-ös Ikarust a győri állományból, azóta csak Sopronban lehetett találkozni a típussal.

Az Ikarus 263-as buszról már felkerült egy fotó a gyoribuszok.hu facebook olalára. További friss külső-belső fotók hamarosan!


A fenti régiós áthelyezéseken kívül történt három darab megyén belüli áthelyezés is. A győri helyközi üzemegység két darab Rába Contact, valamint egy darab Rába Premier autóbuszt állított készenlétbe a felmerülő helyi buszhiány kielégítésére.

Az áthelyezett, készenlétbe állított buszok rendszám és típus szerint:

GFX-658 (Rába Contact)
GFX-675 (Rába Contact)
KCM-447 (Rába Premier)
 

A fenti átcsoportosításokkal talán megoldható lesz, hogy szükséges mennyiségű üzemképes autóbusz álljon a győri utazóközönség rendelkezésre.

 

A változások alapján az állományi listák és a képgalériák aktualizálva lettek.

 

A gyoribuszok.hu egyik korábbi felvételén az egyik áthelyezett busz, az EVL-468 látható.

-